καρκίνος νεφρού συμπτώματα

Καρκίνος νεφρού και συμπτώματα ανά στάδιο

Ο καρκίνος του νεφρού αποτελεί μια μορφή κακοήθειας που αναπτύσσεται στα νεφρά. Η εξέλιξη του καρκίνου του νεφρού τυπικά χωρίζεται σε τέσσερα στάδια, καθένα από τα οποία χαρακτηρίζεται από διακριτά συμπτώματα και κλινικά χαρακτηριστικά. Είναι πολύ σημαντικό ο καρκίνος του νεφρού να ανευρεθεί προτού προκαλέσει έντονα συμπτώματα, καθώς σε αυτή την περίπτωση οι προσπάθειες θεραπείας είναι πιθανότερο να αποβούν πιο αποτελεσματικές. Όσο πιο νωρίς γενικά βρεθεί η οποιαδήποτε μορφή κακοήθειας μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τα αποτελέσματα των ασθενών.

Καρκίνος νεφρού και συμπτώματα που προκαλεί στο πρώτο στάδιο

Ο καρκίνος του νεφρού πρώτου σταδίου είναι εντοπισμένος, με τον όγκο να περιορίζεται στο νεφρό και να έχει μέγεθος 7εκ ή μικρότερο. Σε αυτό το στάδιο, δεν έχει εξαπλωθεί σε λεμφαδένες ή άλλα πιο μακρινά όργανα. Ο καρκίνος του νεφρού πρώτου σταδίου μπορεί να εκδηλωθεί δυστυχώς με μηδαμινά συμπτώματα. Η ασυμπτωματική φύση του συνεπάγεται ότι είναι πολύ πιθανό να ανευρεθεί τυχαία κατά τη διάρκεια απεικονιστικών εξετάσεων για άσχετες παθήσεις. Μερικοί ασθενείς μπορεί ωστόσο να εμφανίσουν ήπιο πόνο ή ενόχληση στην πλευρά ή στο κάτω μέρος της πλάτης. Αυτός ο πόνος είναι συνήθως διακοπτόμενος και δεν είναι αρκετά έντονος ώστε να θεωρηθεί ανησυχητικός. Μπορεί να εμφανιστεί επίσης μικροσκοπική αιματουρία (αίμα στα ούρα), αλλά συχνά είναι απαρατήρητη χωρίς ειδική εξέταση. Η οξεία αιματουρία (ορατό αίμα στα ούρα) είναι λιγότερο συχνή σε αυτό το στάδιο. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μια μικρή, ψηλαφητή μάζα μπορεί να γίνει αισθητή κατά τη διάρκεια μιας κλινικής εξέτασης, ιδιαίτερα σε άτομα με μειωμένο σωματικό βάρος.

Καρκίνος νεφρού δευτέρου σταδίου

Στο δεύτερο στάδιο καρκίνου του νεφρού, ο όγκος παραμένει περιορισμένος στο νεφρό αλλά μεγαλώνει περισσότερο από 7εκ. Δεν έχει ακόμη εισβάλει στους περιβάλλοντες ιστούς ούτε έχει κάνει μεταστάσεις. Βέβαια, καθώς ο όγκος μεγαλώνει, οι ασθενείς μπορεί να αναφέρουν πιο επίμονο ή έντονο πόνο στην πλευρά ή στην κοιλιά. Αυτός ο πόνος μπορεί να ακτινοβολεί στην πλάτη ή στα πλευρά. Η αιματουρία μάλιστα γίνεται πιο εμφανής, με ορισμένους ασθενείς να παρατηρούν σκούρα ή κοκκινωπά ούρα, ωθώντας τους να αναζητήσουν ιατρική αξιολόγηση. Μια ψηλαφητή μάζα στην περιοχή των νεφρών είναι επίσης πιο πιθανό να ανιχνευθεί κατά τη διάρκεια μιας κλινικής εξέτασης. Επίσης, συχνά ο καρκίνος του νεφρού προκαλεί και πιο γενικευμένα συμπτώματα όπως κόπωση και ανεξήγητη απώλεια βάρους.

Καρκίνος νεφρού τρίτου σταδίου και συμπτώματα που προκαλεί

 Ο καρκίνος του νεφρού τρίτου σταδίου αρχίζει να επεκτείνεται πέρα ​​από το νεφρό, κάνοντας μεταστάσεις σε γειτονικούς λεμφαδένες ή μεγάλες φλέβες, όπως η νεφρική φλέβα ή η κάτω κοίλη φλέβα. Ωστόσο, οι μεταστάσεις δεν εντοπίζονται σε πιο μακρινά όργανα. Ο καρκίνος του νεφρού σε αυτό το στάδιο προκαλεί συμπτώματα όπως επίμονο, έντονο πόνο στα πλευρά ή και στην κοιλιά. Ο πόνος μπορεί να επιδεινωθεί κατά την κίνηση ή την άσκηση πίεσης. Η αιματουρία επίσης γίνεται πιο συχνή και έντονη, καθώς παρατηρείται σημαντική ποσότητα αίματος στα ούρα. Αρχίζουν επίσης να γίνονται πιο αισθητά συμπτώματα όπως ο ανεξήγητος πυρετός, οι νυχτερινές εφιδρώσεις και η επίμονη κόπωση. Οι άνδρες μπορεί να αναπτύξουν κιρσοκήλη (διευρυμένες φλέβες στο όσχεο) λόγω απόφραξης της φλέβας των όρχεων από τον όγκο. Εάν ο όγκος τέλος εμποδίζει τη ροή του αίματος στην κοίλη φλέβα μπορεί να εμφανιστεί οίδημα στα κάτω άκρα ή τους αστραγάλους.

Καρκίνος νεφρού τετάρτου σταδίου

Ο καρκίνος του νεφρού τετάρτου σταδίου αντιπροσωπεύει μια προχωρημένη πλέον νόσο, καθώς ο όγκος εισβάλλει πέρα ​​από το νεφρό σε παρακείμενα όργανα, απομακρυσμένους λεμφαδένες ή απομακρυσμένες περιοχές όπως οι πνεύμονες, το ήπαρ ή τα οστά. Στην περίπτωση αυτή, ο πόνος γίνεται πιο έντονος και διάχυτος, ιδίως εάν ο όγκος έχει κάνει μετάσταση στα οστά. Η αιματουρία επίσης γίνεται πιο έντονη, ενώ συχνά συνοδεύεται από σχηματισμό θρόμβων και απόφραξη των ούρων. Οι ασθενείς παρουσιάζουν επίσης σημαντική απώλεια βάρους, επίμονο πυρετό, νυχτερινές εφιδρώσεις και υπερβολική κόπωση. Εάν ο καρκίνος έχει κάνει μετάσταση στους πνεύμονες, μπορεί να υπάρχουν συμπτώματα όπως χρόνιος βήχας, αιμόπτυση και δύσπνοια. Η μετάσταση στα οστά μπορεί να προκαλέσει εντοπισμένο οστικό πόνο, παθολογικά κατάγματα και υπερασβεστιαιμία, οδηγώντας σε πρόσθετα συμπτώματα όπως σύγχυση και μυϊκή αδυναμία. Εάν η μετάσταση εντοπίζεται στον εγκέφαλο, μπορεί να προκληθούν νευρολογικά ελλείμματα, πονοκέφαλοι ή επιληπτικές κρίσεις.

Επιλογές θεραπείας

Οι επιλογές θεραπείας ποικίλλουν ανάλογα με το στάδιο του καρκίνου. Η κυρίαρχη επιλογή θεραπείας βέβαια είναι η χειρουργική επέμβαση, η οποία περιλαμβάνει μερική ή ολική αφαίρεση του νεφρού (μερική ή ριζική νεφρεκτομή). Η χειρουργική επέμβαση συμπληρώνεται από χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία. Ο καρκίνος του νεφρού προχωρημένου σταδίου απαιτεί συχνά συνδυασμό αυτών των προσεγγίσεων για τη διαχείριση των συμπτωμάτων και την παράταση της επιβίωσης. Σε κάθε περίπτωση, ο Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος Δρ. Χρήστος Τσαλίκης εφαρμόζει την κατάλληλη προσέγγιση προκειμένου ο καρκίνος του νεφρού και τα συμπτώματα που προκαλεί να καταστούν διαχειρίσιμα ή και αντιμετωπίσιμα στο μέγιστο βαθμό.