Στυτική δυσλειτουργία σε νέους άνδρες: Γιατί εμφανίζεται;
Η στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ) χαρακτηρίζεται από την αδυναμία επίτευξης ή διατήρησης επαρκούς στύσης για την ολοκλήρωση της σεξουαλικής δραστηριότητας. Η συγκεκριμένη σεξουαλική πάθηση θεωρείται ότι επηρεάζει κυρίως τους άνδρες προχωρημένης ηλικίας, γεγονός το οποίο είναι πράγματι ακριβές. Ωστόσο, πλέον η στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ) διαγιγνώσκεται όλο και περισσότερο σε νέους άνδρες. Ενώ η ΣΔ δεν παύει να εμφανίζεται στην πλειοψηφία των περιπτώσεων σε άτομα προχωρημένης ηλικίας, οι πιθανές σωματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις της συγκεκριμένης πάθησης σε νεαρούς άνδρες απαιτούν έγκαιρη και αποτελεσματική παρέμβαση. Η φυσιολογική διαδικασία επίτευξης και διατήρησης μιας στύσης είναι πολύπλοκη και περιλαμβάνει περίπλοκο συντονισμό αγγειακών, νευρολογικών, ορμονικών και ψυχολογικών παραγόντων. Συνεπώς, τυχόν διαταραχές σε οποιοδήποτε από αυτά τα συστήματα μπορεί να εμποδίσουν την απρόσκοπτη στυτική λειτουργία, ανεξαρτήτως ηλικίας.
Στυτική δυσλειτουργία σε νέους άνδρες: Αιτίες και παράγοντες κινδύνου
Αρχικά, ενδέχεται η στυτική δυσλειτουργία σε νέους άνδρες να οφείλεται σε σωματικά αίτια. Τυχόν αγγειακή δυσλειτουργία, δηλαδή διαταραχή της ροής του αίματος στο πέος είναι ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στη ΣΔ. Παράλληλα, καταστάσεις όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας και οι τραυματισμοί του νωτιαίου μυελού μπορεί να διαταράξουν τη νευρική σηματοδότηση μεταξύ του εγκεφάλου και του πέους, οδηγώντας σε στυτική δυσλειτουργία ακόμη και σε νέους άνδρες. Τέλος, οι ορμονικές ανισορροπίες μπορεί να συμβάλουν σημαντικά στην εκδήλωση στυτικής δυσλειτουργίας ανεξαρτήτως ηλικίας. Οι διαταραχές των ορμονών που παράγονται από τον θυρεοειδή αδένα ή τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης μπορούν να επηρεάσουν τη σεξουαλική λειτουργία. Ταυτόχρονα, η παχυσαρκία και το άγχος μπορούν να συμβάλουν σε ορμονικές ανισορροπίες, επιδεινώνοντας τη στυτική δυσλειτουργία.
Εξέχοντα ρόλο ωστόσο στην εκδήλωση στυτικής δυσλειτουργίας σε νεαρούς άνδρες διαδραματίζουν τα ψυχολογικά αίτια. Το άγχος, ιδίως το άγχος απόδοσης, τα προβλήματα στη σχέση μεταξύ των συντρόφων ή ακόμη και το γενικευμένο άγχος μπορούν να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν τη στυτική δυσλειτουργία σε νέους άνδρες. Παράλληλα, οι διαταραχές της διάθεσης, όπως η κατάθλιψη παρεμποδίζουν σε σημαντικό βαθμό την επίτευξη και τη διατήρηση της στύσης.
Τέλος, ορισμένες συνήθειες του τρόπου ζωής ενδέχεται να διαταράξουν την αρμονική σεξουαλική λειτουργία. Μια από αυτές τις συνήθειες είναι το κάπνισμα, καθώς οι ουσίες που περιέχονται στον καπνό του τσιγάρου έχουν αρνητικές επιπτώσεις στα αιμοφόρα αγγεία και συνεπώς στην κυκλοφορία του αίματος προς το πέος. Παράλληλα, το αλκοόλ μπορεί να εξασθενήσει το κεντρικό νευρικό σύστημα και να βλάψει τη σεξουαλική λειτουργία. Τέλος, η κατάχρηση ουσιών μπορεί να επηρεάσει τους νευρολογικούς και αγγειακούς μηχανισμούς που εμπλέκονται στην ορθή στυτική λειτουργία.
Στυτική δυσλειτουργία: Επιλογές θεραπείας
Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η στυτική δυσλειτουργία σε νέους αλλά και σε μεγαλύτερης ηλικίας άνδρες, είναι σημαντική η εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης θεραπευτικής προσέγγισης. Αρχικά, είναι σημαντικό να εφαρμοστούν στοχευμένες τροποποιήσεις τρόπου ζωής, όπως η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής και η τακτική σωματική άσκηση. Αυτές μπορούν να βελτιώσουν την καρδιαγγειακή υγεία και να βοηθήσουν στη διαχείριση του βάρους, επιδρώντας ευεργετικά στη στυτική λειτουργία. Ευεργετική δράση στη στυτική λειτουργία έχει παράλληλα η απώλεια βάρους, κυρίως σε περιπτώσεις ασθενών με μεταβολικό σύνδρομο, και ο περιορισμός του καπνίσματος. Σε συνδυασμό με τις αλλαγές στον τρόπο ζωής, ιδιαίτερα ωφέλιμη είναι και η ψυχολογική υποστήριξη όπως η συμβουλευτική και η ψυχοθεραπεία, για τη διαχείριση του άγχους και άλλων δυσάρεστων καταστάσεων. Η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία και η σεξουαλική θεραπεία μπορούν να αντιμετωπίσουν τα ψυχολογικά αίτια της ΣΔ και να παρέχουν στοχευμένες στρατηγικές αντιμετώπισης.
Παράλληλα, σημαντικό βήμα στην αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας είναι η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής. Η χορήγηση αναστολέων φωσφοδιεστεράσης 5 αποτελεί την θεραπεία πρώτης γραμμής για τη στυτική δυσλειτουργία ακόμη και σε νέους άνδρες. Τα φάρμακα αυτά αυξάνουν τη ροή του αίματος προς το πέος και βοηθούν στην επίτευξη και διατήρηση μιας στύσης. Εάν οι ασθενείς δεν ανταποκρίνονται ή δεν μπορούν να λάβουν λόγω αντενδείξεων την ενδεδειγμένη φαρμακευτική αγωγή, ακολουθεί η δεύτερης γραμμής θεραπεία. Αυτή περιλαμβάνει την εφαρμογή ενδοσηραγγωδών ενέσεων αγγειοδραστικών ουσιών. Σε περιπτώσεις που το άτομο πάσχει από ορμονικές ανισορροπίες, μπορεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο θεραπείας υποκατάστασης τεστοστερόνης πάντα με τη σύμφωνη γνώμη ειδικού.
Η στυτική δυσλειτουργία δεν περιορίζεται πλέον στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες, καθώς ένας αυξανόμενος αριθμός νεαρών ανδρών βιώνει τις επιπτώσεις της. Η αλληλεπίδραση σωματικών, ψυχολογικών παραγόντων και παραγόντων του τρόπου ζωής υπογραμμίζει την πολυπλοκότητα της πάθησης. Η έγκαιρη ανίχνευση, η ακριβής διάγνωση και μια πολύπλευρη θεραπευτική προσέγγιση που περιλαμβάνει τροποποιήσεις του τρόπου ζωής, ιατρικές παρεμβάσεις και ψυχολογική υποστήριξη είναι απαραίτητα ώστε η στυτική δυσλειτουργία που εμφανίζεται σε νέους άνδρες να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Ο Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος Δρ. Χρήστος Τσαλίκης είναι σε θέση να παράσχει στα νεαρά άτομα τα εργαλεία για να ξεπεράσουν τη στυτική δυσλειτουργία και να αρχίσουν να απολαμβάνουν και πάλι την ερωτική τους ζωή.