Φίμωση – Περιτομή
Η Φίμωση είναι μια νοσολογική οντότητα η οποία χαρακτηρίζεται από την αδυναμία ή την μεγάλη δυσκολία αποκάλυψης της βαλάνου (κεφάλι) του πέους, λόγω παρουσίας δακτυλίου στην άκρη του δέρματος του πέους (πόσθη και ακροποσθία).
Η φίμωση γίνεται περισσότερο έκδηλη κατά την διάρκεια της στύσης όπου η βάλανος του πέους (κεφάλι) φουσκώνει και το δέρμα του πέους βρίσκεται υπό τάση.
Η ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΦΙΜΩΣΗΣ ΛΕΓΕΤΑΙ ΠΕΡΙΤΟΜΗ.
Η περιτομή εκτελούνταν κατά την αρχαιότητα για θρησκευτικούς λόγους και αποτελούσε τελετουργική διαδικασία ενηλικίωσης του νέου άνδρα.
Τα πρώτα ιστορικά στοιχεία προέρχονατι από από τους αρχαίους Αιγυπτίους, ωστόσο αναφέρεται ιστορικά και οι άλλοι πολιτισμοί όως οι Φοίνικες, οι Πολυνήσιοι και οι Αζέκοι.
Σύμφωνα με τον εβραϊκό νόμο η επέμβαση της περιτομής κρίνεται υποχρεωτική για το αρσενικό βρέφος να εφαρμοστεί κατά την 8η ημέρα μετά την γέννηση. Το κοράνι επιβάλλει την περιτομή στους μωαμεθανούς για λόγους υγείας.
Αίτια φίμωσης
- συγγενής, πολλές φορές τα μικρά αγόρια εμφανίζουν βαλανοποσθικές συμφήσεις οι οποίες αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα και συστηματικά μπορεί να οδηγήσουν σε δημιουργία ινώδους δακτυλίου
- οι υποτροπιάζουσες μυκητιασεις οδηγούν σε δημιουργία ρωγμών του δέρματος της ακροποσθίας με επακούλουθη ίνωσης αυτής.
- οι μικροτραυματισμοί μιας σχετικά στενεμένης ακροποσθίας κατά την διάρκεια της σεξουαλικής επαφής μπορεί να οδηγήσει σε δημιουργία ουλής με αποτέλεσμα την φίμωση
- η φίμωση μπορεί να αποτελέσει την πρώτη εκδήλωση σακχαρώδους διαβήτη σε άνδρες.
«Laser περιτομή στο ιατρείο μας – Άριστο αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα με ιδιαίτερο προσιτό κόστος»
Γιατί πρέπει να γίνεται η περιτομή;
Η περιτομή γίνεται:
- βελτίωση της σεξουαλικής ευχαρίστηση των ανδρών. Η δυσκολία ή η αδυναμία αποκάλυψης της βαλάνου οδηγεί σε επώδυνη στύση με αποτέλεσμα πολλές φορές τη στυτική δυσλειτουργία.
- για βελτίωση της τοπικής υγιεινής του πέους. Η αποκάλυψη της βαλάνου βοηθά στο καλύτερο καθαρισμό του πέους.
- μειωμένος κίνδυνος λοίμωξης ουροποιητικού στον άνδρα και την σύντροφό του (κυρίως μυκητιάσεων).
- μειωμένος κίνδυνος εμφάνισης σεξουαλικών μεταδιδόμενων νοσημάτων.
- μειωμένος κίνδυνος υποτροπής κονδυλωμάτων στην περιοχή της βαλάνου και της ακροποσθίας
- θεραπεία της πρόωρης εκσπερμάτισης και βελτίωση της ποιότητας της σεξουαικής ζωής. Μελέτες έχουν δείξει ότι η απελευθέρωση της βαλάνου μπορεί να προκαλέσει μια μορφή κερατοποίησης και αναισθητοποίησης αυτης με αποτέλεσμα την βελτίωση του λανθάνοντος χρόνου χρόνιας εκσπερμάτισης.
- πρόληψη παραφίμωσης. Η παραφίμωση είναι μια δυσάρεστη κατάσταση η οποία χαρακτηρίζεται από την αδυναμία επαναφορά της βαλάνου μετά από στύση. Το γεγονός αυτό μπορεί να οδηγήσει σε άσηπτη νέκρωση, λόγω ισχαιμίας και πλημμελούς αίματος στην περιοχή της πόσθης. Η αντιμετώπιση της παραφίμωσης αποτελεί ένα από τα οξέα επεισόδια της ουρολογίας.
- αδύναμη ούρησης
Θεραπεία φίμωσης
Η θεραπεία της φίμωσης είναι η περιτομή η οποία πραγματοποιείται με χειρουργική τεχνική. Η αναισθησία είναι συνήθως τοπική ή συνδυασμός μέθης – τοπικής. Η χρονική διάρκεια της επέμβασης είναι περίπου 30 λεπτά.
Δεν απαιτείται κάποια ειδική προετοιμασία του ασθενούς.
Πραγματοποιείται η αφαίρεση του στενωμένου και ουλώδους ιστού είτε με χρήση laser είτε κλασσικά με χρήση νυστεριού και διαδερμίας και ανάλογα τοποθετούνται ραφές σε δυο στρώματα. Πάντοτε προηγείται συζήτηση και ενημέρωση του ασθενούς με σκοπό το κοσμητικό αποτέλεσμα της περιτομής.
Ενημερώνεται ο ασθενής σχετικά με το κατά πόσο θα καλύπτει το δέρμα της πόσθης τη βάλανο.
Ανάλογα με την ανατομία του πέους ενημερώνεται ο ασθενής για την δυνατότητα κοσμητικής περιτομής χωρίς ραφές στην πόσθη και την ακροποσθία.
Μετεγχειρητικά δίδονται πλήρες οδηγίες στον ασθενή για το πως θα πραγματοποιεί τις αλλαγές. Κάθε εβδομάδα θα πρέπει να επισκέπτεται τον ιατρό για έλεγχο της διαδικασίας επούλωσης.
Παρόλο που επισκοπικά το δέρμα του πέους είναι ακέραιο μετά από 15 ημέρες, ο ασθενής θα πρέπει να αποφύγει οποιαδήποτε σεξουαλική δραστηριότητα για 3-4 εβδομάδες.
Η περιτομή όπως κάθε χειρουργική επέμβαση μπορεί να εμφανίζει επιπλοκές και αυτές είναι:
- τοπικό αιμάτωμα στην βάση του πέους είτε από την τοπική αναισθησία είτε από διάχυση υποδόριου αιματώματος.
- ρήξη των ραμμάτων κυρίως τις πρώτες ημέρες μετά από την επέμβαση οφειλόμενες στις νυχτερινές στύσεις των ασθενών είτε η κακής ποιότητας δερματικούς ιστούς λόγω σακχαρώσου διαβήτη ή ανοσοκαταστολή.
- μικροαιμορραγίες στο σημείο των ραφών λόγω νυχτερινών στύσεων.
- οίδημα των χιτώνων του πέους λόγω εκτεταμένης χρήσης της διαθερμίας με σκοπό την αιμόσταση.
Οι ανωτέρω επιπλοκές είναι ήσσονος βαρύτητας και εάν ο ιατρός ενημερωθεί άμεσα δεν καταλείπουν καμιά απώτερη επιπλοκή του ασθενούς.